August 5, 2020, 7:49 am
Home Procedura de externare

Procedura de externare 

1. Procedura de externare

Cu o zi înainte de externare, asistentul social anunţă externarea pacientului familiei sau aparţinătorilor legali.

Aparţinătorii sunt rugaţi să se prezinte la spital, atunci când starea pacientului nu permite deplasarea fără însoţitor.

În situaţii deosebite (distanţă mare, pacienţi rejetati de familie, pacienţi aflaţi în fazele terminale, cu evoluţie nefavorabilă) se anunţă cu 2-3 zile înainte de externare, în vederea comunicării eficiente a medicului curant cu aparţinătorii, referitor la starea pacientului la externare, recomandările ulterioare şi asigurarea condiţiilor optime de transport.

Când aparţinătorii refuză comunicarea cu spitalul, este anunţat asistentul social şi medicul de familie din localitatea respectivă.

Pacientul poate fi externat la cerere, numai dacă medicul consideră că starea prezentă, nu pune în pericol viaţa lui sau a celor din jur.

Starea la externare şi tipul externării sunt completate de către medicul curant;

Starea la externare: vindecat, ameliorat, agravat, staţionar, decedat;

Tipul externării: externat, externat la cerere, transfer interspitalicesc, decedat;

Ora externării: 14,00 .

Documentele care îi sunt înmânate la externare :

  • bilet de ieşire din spital
  • scrisoare medicală
  • decontul pe pacient
  • reţeta medicală
  • concediu medical

2. Transportul pacientului

Transportul pacientului externat se face în funcţie de starea pacientului: personal cu mijloc de transport în comun sau cu ajutorul familiei.

În cazurile nedeplasabile sau pacienţi cu probleme psihice care necesită măsuri de siguranţă, se face cu autosanitara spitalului sau cu ambulanţa din teritoriu.